KRALJICA DRAME U AVANTURI: MALI BUDA IZ SOLITERA

Predstavljam vam mali vodič za uređenje doma u kome vam otkrivam kako da običan, sivi, neuzbudljivi zid učinite nosećim dekorativnim elementom u prostoru

LeiFour_01.jpg

Mnogi kažu da sam kraljica drame. Tja! Ako mene pitate, ja bih za sebe rekla da sam rođeni kreativac, optimista i glavni junak svoje životne priče! Evo, stavite me ispred običnog sivog, neuzbudljivog zida, a ja ću od njega napraviti intrigantni noseći dekorativni element u prostoru. Ne verujete?! Sad ćete da vidite. Novembarska paleta boja satkana je, pre svega, od sivih tonova, zar ne? Kao mirni i neutralni u eksterijeru slute na magloviti pejzaž, a u enterijeru na jednolično raspoloženje – monotoniju. Ali, ako znate da su sive nijanse, zapravo, početak svake uzbudljive kreacije, kao kada slikar grafitnom olovkom na papiru razvija ideju koju će potom na platno preneti u spektru boja, vi ste “master of the game”. Tako je i sa sivim zidom. Iako dosadan i običan, u kombinaciji sa drugim koloritom i maštovitim detaljima postaje intrigantan i dinamičan, poput pozitivca u trileru.

series7-essay-fritzhansen-hRepublic of Fritz Hansen

Moderna magija

Ništa lakše do sivi zid smestiti u koncept minimalizma i funkcionalizma. Skoro svi misle da tu najbolje i pristaje. U varijanti gde je potpuno ogoljen, tako da se vidi struktura (beton), postaje nezaobilazni element modernih gradskih loftova, kao i stanova uređenih u maniru rustičnog glamura. Ofarban u srebrno unosi dah futurizma i nove haj-tek poetike u ambijent, a najlepše ga osvežavaju jarki ružičasti, crveni i neboplavi detalji. Međutim, ja – gorepomenuta “kraljica drame” – iskoristila bih ga kao platformu za uzbudljivu priču u enterijeru, nešto kao “triler na sivom zidu”. Napravila bih kontrast kreativnom ludorijom, na primer dramatičnim kolažom-razbribrigom, sastavljenim od raznih “nespojivih” elemenata. Pada mi na pamet kako bi tu mogle da završe mnoge zaboravljene sitnice: stari satovi, olovčice, privesci i kojekakve mehaničke spravice, zatim zanimljivi predmeti od drveta i mermera, razglednice, crteži, fotografije i zabavni naslovi iz novina. Pažljivo bih odabrala one najupečatljivije i okačila ih na taj – sivi zid. Rezultat bi bio bukvalno “vrisak” detalja, a zid iznenađenja postao bi mesto neočekivanog obrta u prostoru u kome dosada, zahvaljujući inspiraciji i kreativnosti, doživljava slom. Za oštriji vizuelni kontrast  kombinovala bih vitke i debeljuškaste predmete, zatim one okrnjene i ne baš naročito lepe, a da bi bili objedinjeni i kao postavka impozantniji, uramila bi ih, bilo u raznobojne fluorescentne okvire ili one u boji drveta. I? Kako vam se čini? Lepo sam vam rekla, ja sam glavni junak u svom životu, mali Buda iz solitera koji ume da se igra i mašta.

aloe italiane.jpg

Leave a comment