Čisto – savršeno belo

2.jpg

Izazov je živeti u domu u kome su zidovi i plafoni obojeni jarkim bojama. Takav prostor mnogi će proglasiti za dinamičan, efektan i autentičan. Međutim, još veći izazov je živeti u njemu, a ne osećati se kao u crtanom filmu gde sve pršti od boja. Istina, boje jesu važne, one su divna optička varka, uz pomoć njih definišemo prostor (tamnim nijansama namerno smanjujemo, a svetlim povećavamo), ali u takvim akcijama, često umemo da pogrešimo. Na sreću, uz pomoć farbe, četke i valjka, greške možemo brzo i lako da ispravimo. Na primer, avangardna (vrišteća) nijansa narandžaste uz dodatak crvene za čas će se pretvoriti u toplu nijansu zrele trešnje, koju dalje možemo kombinovati sa tonovima bele kafe, ili čokolade. A, ukoliko nam soba  neplanirano zaliči na sladak kolač, opet postoji rešenje. Sve u trenutku može da postane jasno, čisto – savršeno belo! Bar dok ne smislimo šta dalje…

9.jpg

Ponekad je jedna boja sve što nam treba. Enterijeristi će reći kako je inače monohromna šema veoma praktična – najjednostavniji način za objedinjavanje prostora. Tako je i sa belom. I uopšte ne mora da bude dosadna, jer, ako niste znali, postoje nijanse – neočekivana iznenađenja. I u farbari će vam reći kako postoji zagasita – sivkastobela, zatim poput slonovače – bežbela, ili čisto bela – kao sneg.  E, pa u ime ime kolorističkog predaha i radikalne promene u enterijeru, a za dom u trenutku čist, svetao, uredan i savršen kao kockica šećera, predlažemo ovu božanstvenu boju namenjenu raskošnim venčanim haljinama, svečanim pozivnicama i slatkim kremastim dodacima na tortama.

11.jpg

A, da ambijent ne bi izgledao prosto ofarban već magično beo, kao iz skandinavske bajke, neka četke i valjci “prošetaju“ kroz ceo dom, od poda do plafona! Zavrnite rukave, odaberite nijanse, stabilne drvene merdevine i krenite. Lako je! Ako volite boje, brzo ćete naučiti da ih kombinujete. Znaćete tačno kojom nijansom bele da razigrate belinu zida kada budete farbali ramove za slike, ogledala i fotografije.

10.jpg

A ako vas uhvati farbarska groznica i ne možete da se zaustavite kada dođete do nameštaja, pa tako poželite da i trpezarijski sto, drveni ramovi za stolice i fotelje, plakari, police za knjige postanu deo snežne enterijerske bajke i to je sasvim uredu. Onda, idite do kraja, neka bude udobno i raskošno kao u dvorcu snežne kraljice: nabavite bele krznene prekrivače i jastuke za sofe, mekane vunene tepihe i snežno bele satenske posteljine za krevete.

2d66ba0c2a6cd40f2218309e6b4e7459.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s